Przejdź do głównej zawartości

🏛️ Organizacja

Zakładka Organizacja służy do zarządzania strukturą organizacyjną firmy w systemie Logito. Umożliwia tworzenie i edycję działów oraz budowanie hierarchii działów nadrzędnych i podrzędnych.

Widok zakładki "Organizacja" w systemie Logito

wskazówka

Po lewej stronie interfejsu znajduje się widok Struktury organizacyjnej, przedstawiony w postaci drzewa, w którym można rozwijać kolejne poziomy działów i zarządzać ich strukturą.

Drzewo organizacyjne pozwala w sposób graficzny odwzorować rzeczywistą strukturę firmy. Działy mogą zawierać dowolną liczbę działów podrzędnych, a ich układ można łatwo przeglądać, rozwijając i zwijając kolejne gałęzie.

➕ Dodawanie działu

Aby dodać nowy dział do struktury organizacyjnej, należy kliknąć przycisk „Dodaj dział", znajdujący się nad drzewem organizacyjnym.

Przykładowy formularz dodawania działu w systemie Logito

Po kliknięciu otwiera się formularz dodawania nowego działu, w którym należy uzupełnić następujące pola:

  • Nazwa działu - pełna nazwa identyfikująca dział w strukturze organizacyjnej,
  • Symbol - unikalny skrót lub kod działu (np.: FIN, HR, IT),
  • Dział nadrzędny - opcjonalne wskazanie nadrzędnej jednostki organizacyjnej (umożliwia tworzenie hierarchii działów),
  • Dział aktywny - określa, czy dział jest aktywny i może być wykorzystywany w systemie (np.: przy przypisywaniu użytkowników).
ostrzeżenie

Uwaga: Ukrycie działu nadrzędnego wpłynie na wszystkie działy podrzędne przypisane od użytkowników. Przed ukryciem działów należy zaktualizować użytkowników tak, aby ukrywany dział i wszystkie jego działy podrzędne nie były wykorzystywane w systemie.

✏️ Edycja i zarządzanie działami

Każdy dział w strukturze może być edytowany i dezaktywowany. Po kliknięciu w dany dział w strukturze organizacji użytkownik ma możliwość zmiany danych m.in nazwy, symbolu, działu nadrzędnego, dezaktywowania działu.

❓FAQ - Organizacja

🔹 Czy można usunąć dział?

Nie, działy nie mogą być usuwane ze względu na konieczność zachowania integralności danych w systemie. Zamiast tego możliwe jest dezaktywowanie działu, dzięki czemu nie będzie on już dostępny w nowych konfiguracjach, ale zachowa historię i powiązania.