Przejdź do głównej zawartości

💼 Stanowiska pracy

Zakładka Stanowiska pracy służy do zarządzania listą dostępnych stanowisk w organizacji. Stanowiska te wykorzystywane są m.in. w konfiguracji kont użytkowników jako pole "Stanowisko pracy".

informacja

Więcej o konfiguracji użytkownika w sekcji Użytkownicy.

Widok zakładki "Stanowiska pracy" w systemie Logito

Zakładka umożliwia dodawanie i edycję stanowisk pracy, które w systemie Logito stanowią terminy słownika systemowego: Administracja - Stanowiska pracy.

informacja

Więcej informacji o tworzeniu i zarządzaniu słownikami Logito w zakładce Słowniki.

➕Dodawanie stanowiska pracy

Dodawanie stanowiska odbywa się poprzez formularz dodawania terminu słownika.

Formularz dodawania stanowiska pracyW formularzu dodawania stanowiska należy uzupełnić:

  • Nazwę - nazwa stanowiska pracy (np.: „Specjalista ds. kadr"),
  • Opis (opcjonalnie) - dodatkowy opis stanowiska,
  • Priorytet - określa kolejność wyświetlania stanowiska na liście wyboru. Im niższa wartość, tym wyżej pojawi się na liście,
  • Data dezaktywacji - po tej dacie stanowisko zostanie oznaczone jako archiwalne i nie będzie dostępne na liście wyboru (nie zostanie jednak usunięte z systemu).

Słownik Administracja - Stanowiska pracy jest słownikiem systemowym - nie można go edytować ani usuwać z poziomu zakładki Słowniki.

✏️Edycja i dezaktywacja stanowiska pracy

Aby edytować istniejące stanowisko, należy wybrać opcję "Edytuj" z menu kontekstowego (ikona z trzema kropkami) znajdującego się przy nazwie danego stanowiska lub kliknąć w dany rekord z listy stanowisk.

Dostępne do edycji są wszystkie informacje wprowadzone podczas dodawania, w tym: nazwa, opis, priorytet, data dezaktywacji.

Ustawienie daty dezaktywacji spowoduje dezaktywowanie stanowiska pracy.

informacja

Dezaktywowanie oznacza, że dany wpis nie jest wyświetlany na listach wyboru. Może zostać ponownie aktywowany w przyszłości.

❓FAQ - Stanowiska pracy

🔹Czy mogę usunąć stanowisko pracy?

Nie. Ze względu na powiązania stanowisk pracy z użytkownikami oraz innymi elementami systemu, stanowiska nie mogą być trwale usuwane. Można jednak ustawić datę dezaktywacji, aby dane stanowisko przestało być aktywne i nie pojawiało się na listach wyboru.