👤 Użytkownicy
Zakładka Użytkownicy to część administracyjna systemu Logito, służąca do zarządzania kontami użytkowników. Pozwala na dodawanie, edytowanie oraz przegląd informacji o użytkownikach, a także przypisywanie im odpowiednich uprawnień i konfiguracji konta.

➕Dodawanie użytkownika
Podczas tworzenia nowego konta użytkownika, dostępny jest szczegółowy formularz, podzielony na kilka zakładek.
🔧Ustawienia konta
Formularz zawiera następujące pola:

- Nazwa użytkownika - unikalny identyfikator, login użytkownika do systemu,
- Imię, Nazwisko, E-mail - dane kontaktowe użytkownika,
- Adres e-mail potwierdzony - informacja o potwierdzeniu adresu e-mail, zaznaczenie tej opcji ręczenie oznacza, że użytkownik nie będzie musiał potwierdzać swojego adresu email,
- Numer PESEL, Numer pokoju, Telefon wewnętrzny, Telefon komórkowy - dodatkowe dane użytkownika,
- Data zatrudnienia, Data zwolnienia - dodatkowe informacje kadrowe,
- Zdjęcie użytkownika - możliwość dodania zdjęcia profilowego użytkownika,
- Dział, Dyrektor, Kierownik, Stanowisko pracy, Stanowisko, Przełożony - dane organizacyjne i strukturalne użytkownika,
Dodawanie nowych stanowisk pracy opisano w zakładce Stanowiska pracy.
- Dodatkowa weryfikacja - możliwość wybrania dodatkowej osoby weryfikującej,
- Kraj - wybierany z listy słownika krajów, wpływa na wyświetlanie dni wolnych w terminarzu.
Więcej o konfiguracji dni wolnych w sekcji Dni wolne.
- Język - preferowany język interfejsu użytkownika,
- Typ logowania - wybór typu konta użytkownika:
- Lokalne - logowanie z wykorzystaniem hasła zdefiniowanego w systemie,
- Synchronizowane z bazą AD - logowanie poprzez integrację z Active Directory,
- Konto bez logowania - konto techniczne, nieprzeznaczone do logowania,
Informacje o konfiguracji źródła AD i synchronizacji użytkowników znajduje się w sekcji Źródła LDAP
- Hasło - wymagane dla kont lokalnych z możliwością logowania,
- Wymuś zmianę hasła - opcja wymuszająca zmianę hasła przy pierwszym logowaniu użytkownika,
- Nieudane próby logowania, Data zakończenia blokady konta - informacje o bezpieczeństwie konta,
Liczbę po ilu próbach logowania konto użytkownika zostanie zablokowane można zmienić w sekcji Bezpieczeństwo.
- Uwierzytelnienie dwuskładnikowe (2FA) - wymusza włączenie logowania dwuskładnikowego przez użytkownika, w celu zalogowania do systemu.
🔐Uprawnienia
Zakładka Uprawnienia pozwala na zarządzanie dostępem użytkownika do funkcji systemowych. Można z tego poziomu przypisać użytkownika do jednej lub wielu ról oraz ustawić indywidualne uprawnienia użytkownika.
Więcej o samych rolach oraz zarządzaniu uprawnieniami znajduje się w zakładce Role i uprawnienia.
🔍Inspekcja
W zakładce Inspekcja znajduje się lista efektywnych uprawnień użytkownika wynikających z:
- indywidualnie nadanych uprawnień,
- ról przypisanych użytkownikowi,
- zespołów, do których użytkownik należy.

Przy każdym uprawnieniu można kliknąć ikonę lupy, aby sprawdzić źródło danego uprawnienia.
🏢Spółki
Zakładka Spółki umożliwia konfigurację widoczności danych w kontekście spółek dostępnych w systemie.
Dostępne są dwa tryby:
- Wyświetlaj wszystkie spółki w selectach - użytkownik widzi wszystkie spółki systemowe w rozwijanych listach,
- Wyświetlaj tylko wybrane - użytkownik widzi tylko spółki, które zostały mu przypisane. W tym trybie pojawia się lista spółek, które można zaznaczyć indywidualnie.
Więcej informacji o spółkach w systemie znajduje się w zakładce Spółki.
🕓 Rejestr zmian użytkownika
Na dole widoku szczegółów użytkownika dostępny jest rejestr zmian, który pokazuje historię edycji danych konta. Widoczne są tam wszystkie modyfikacje wprowadzone na użytkowniku: kto, kiedy i co dokładnie zmienił.

Dotyczy to zarówno zmian podstawowych danych jak imię, nazwisko czy adres e-mail, a także informacji organizacyjnych takich jak dział czy stanowisko.
Rejestr zmian nie zapisuje informacji o zmianach w uprawnieniach użytkowników, przypisania użytkownika do ról systemu.
Rejestr pełni funkcję informacyjną i pozwala na prześledzenie historii konta, szczególnie w sytuacjach wymagających weryfikacji wprowadzonych zmian.
❓FAQ - Użytkownicy
🔹 Czy można edytować dane użytkownika po jego utworzeniu?
Tak, wszystkie dane mogą zostać zmienione w dowolnym momencie.