Trwałe usunięcie dokumentu z systemu
Opcja „Trwałe usuwanie dokumentu z systemu" umożliwia automatyczne i nieodwracalne usunięcie dokumentu z bazy danych. Po wykonaniu tej akcji dokument zostaje całkowicie usunięty z systemu, włącznie z jego historią, załącznikami i powiązaniami.
⚙️ Konfiguracja
Należy utworzyć blok Service Task przed krokiem, w którym chcemy trwale usunąć dokument z systemu.

ostrzeżenie
Ten Service Task należy umieścić bezpośrednio przed End Event (czerwoną kropką).
W konfiguracji Service Task należy zdefiniować:
- Zadanie - Trwałe usuwanie dokumentu z systemu,
- Sposób wykonania - synchronicznie lub asynchronicznie,
- Rozumiem, że ta operacja nieodwracalnie usuwa procesowany dokument, jego metadane, i załączniki - skutek wykonania akcji na dokumencie.
✅ Przykładowe zastosowania trwałego usunięcia dokumentu z systemu
- Automatyczne usuwanie dokumentów archiwalnych po określonym czasie przechowywania.
- Usuwanie błędnie utworzonych dokumentów po wykryciu pomyłki w procesie.
- Czyszczenie danych testowych po zakończeniu konfiguracji lub wdrożenia.
- Realizacja wymogów RODO - trwałe usuwanie dokumentów zawierających dane osobowe.
❓FAQ - trwałe usunięcie dokumentu z systemu
🔹Czy usunięty dokument można przywrócić?
Nie. Operacja jest nieodwracalna - dokument, jego dane i załączniki zostają trwale usunięte z systemu.
🔹Czy system zapisuje informację o powodzeniu wysyłki?
Tak, wynik (sukces lub błąd) może zostać zapisany w wybranym polu formularza.
🔹Czy system usuwa także załączniki dokumentu?
Tak. Wszystkie powiązane pliki i dane pomocnicze zostaną usunięte razem z dokumentem.